Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

The Prestige

  
  Είναι από τις ταινίες που ήθελα να δω πολύ, αφενός γιατί πρωταγωνιστεί ο Christian Bale, και αφετέρου γιατί είχα ακούσει ενθουσιώδεις κριτικές που ωθούσαν τους σινεφίλ να δουν την ταινία, και πρέπει να πω ότι επηρεάζομαι αρκετά από τις θετικές ή και αρνητικές κριτικές.
  Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους το 2006 σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν και προτάθηκε για δύο Όσκαρ.
Πρωταγωνιστές :  , Christian Bale, Michael Caine, Piper Perabo, Rebecca Hall, Scarlett Johansson, David Bowie

  Δύο τακτυδαχτυλουργοί, ο Robert Angier και ο Alfred Borden, συνεργάζονται αρμονικά με τον έμπειρο ταχυδακτυλουργό Cutter στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι που ένα τραγικό ατύχημα θα σπείρει τη διχόνοια μεταξύ τους. Οι δρόμοι τους χωρίζουν, αλλά τίποτα δεν ξεχνιέται, καθώς ξεκινάει μια μεγάλη κόντρα που οδηγεί σε μίσος και ζήλεια μεταξύ των ανδρών. Ο ένας σαμποτάρει τον άλλο και κάτι που ξεκινάει ως απλή έχθρα μετατρέπεται σε εμμονή, κυρίως όταν ο Borden (Christian Bale) παρουσιάσει ένα εξαιρετικό και επιτυχημένο κόλπο, του οποίου το μυστικό ο Angier (Hugh Jackman) θα επιδιώξει πάση θυσία να ανακαλύψει.
  Για να πω την αλήθεια δεν την περίμενα τόσο καλή. Πίστευα ότι θα είναι εντυπωσιακή, μιας και έχει να κάνει με ταχυδακτυλουργικά, όμως δε βασίστηκε μόνο στο θέαμα. Ο Νόλαν έγραψε για άλλη μια φορά με την καταπληκτική του σκηνοθεσία με πολλά flashbacks, και αν και δεν έχει κάνει πολλές ταινίες έχει δείξει πολλά δείγματα αριστουργημάτων. Η επιτυχία της ταινίας όμως δε φτάνει μόνο ως εκεί. Οι ηθοποιοί δίνουν πραγματικά ρέστα. Τόσο ο Τζάκμαν όσο και ο Μπέιλ υποστηρίζουν εκπληκτικά τους ρόλους τους, ως δύο άνδρες που βρίσκονται σε έντονη διαμάχη. Μου ήταν δύσκολο να υποστηρίξω περισσότερο τον ένα από τους δύο κατά τη διάρκεια της ταινίας, μιας και για τον καθένα έβρισκες και ένα αρνητικό. Μετά το τέλος έγινε πια ξεκάθαρο, για μένα τουλάχιστον.

  Οι δύο άνδρες ξεκινούν ως φίλοι, στην πορεία όμως γίνονται θανάσιμοι εχθροί. Συμφωνώ με την άποψη ότι αν έκαναν πέρα τις διαφορές τους και συνεργάζονταν θα πετύχαιναν κάτι το απίστευτο. Εν μέρει η αιτία της διαμάχης ήταν το μυστικό του Borden για το επιτυχημένο τρικ που ήθελε τόσο να βρει ο Angier. Ο πρώτος είχε τις πρωτοποριακές ιδέες για ταχυδακτυλουργικά αλλά έχανε στην παρουσίασή τους, ενώ ο δεύτερος παρουσίαζε τα τρικ εκπληκτικά, δεν έβρισκε όμως καινούρια να ανανεώσει τα παλιά και βαρετά θεάματα. 'Οσον αφορά τους χαρακτήρες, ο Angier είναι αδίστακτος και δεν το βάζει κάτω μέχρι να κερδίσει αυτό που θέλει, και είναι πολύ ανταγωνιστικός. Ο Borden είναι πανέξυπνος,εφευρετικός και έχει μια υπέροχη οικογένεια και μια κόρη που υπεραγαπά, όμως συχνά εμφανίζει δύο πρόσωπα, διαφορετικά το ένα με το άλλο, κάτι που εξηγείται στο απίστευτο τέλος της ταινίας.


  Α.. το τέλος... Ο Νόλαν κατάφερε να μας αιφνιδιάσει όλους. Ποιος υποπτεύθηκε μια τέτοια κατάληξη; Εγώ προσωπικά έμεινα με το στόμα ανοικτό. Και δεν ήταν μόνο μια έκπληξη. Με το που γινόταν κάτι, τσουπ, αποκαλυπτόταν κάτι άλλο, ακόμα πιο συνταρακτικό, για να διαψεύσει όλα όσα έχουμε καταλάβει. Μετά και τους τίτλους τέλους είχα χιλιάδες ερωτηματικά και ήθελα πολύ να ξαναδώ την ταινία για να εντοπίσω τα σημάδια που "έδιναν" το τέλος της ταινίας κατά τη διάρκειά της, και που δεν είχα την ικανότητα να εντοπίσω καθώς την έβλεπα...
Μια από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει.. Πραγματικά εκπληκτική δουλειά! Δες τη και θα με θυμηθείς!


1 σχόλιο:

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)