Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το φιλί της ζωής

  Το βιβλίο που θα παρουσιάσω σήμερα είναι Το φιλί της ζωής της Λίτσας Ψαραύτη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη από το 2005 και σε μεγάλο μέρος του αποτελεί συνέχεια ενός άλλου βιβλίου της Ψαραύτη , το Όνειρα από μετάξι.
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε :  Όταν η χήρα μητέρα της δεκατετράχρονης Ιφιγένειας ξαναπαντρεύεται, η κόρη της, πληγωμένη, επαναστατημένη αλλά και αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά του πατριού της, που την κακοποιεί, φεύγει κρυφά από το σπίτι και φτάνει στην Αθήνα. Στη μεγαλούπολη η Ιφιγένεια, που είναι μαθήτρια του γυμνασίου, περιφέρεται άστεγη, πεινασμένη, φοβισμένη, με μόνη συντροφιά και παρηγοριά το σκύλο της.
Μαζί οργώνουν τους δρόμους της Αθήνας, μαζί κοιμούνται στα παγκάκια και τρώνε τ' αποφάγια στα φαστφουντάδικα. Μέχρι που η τύχη τούς χαμογελά στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας, της ευγενικής και συγκροτημένης Δανάης, η οποία τους προσφέρει φιλοξενία, αλλά και φυτεύει στην ψυχή της ταλαιπωρημένης Ιφιγένειας ελπίδες για μια καλύτερη ζωή και καινούριους ωραίους στόχους. Ένα απρόσμενο και τραγικό γεγονός θα οδηγήσει την Ιφιγένεια στο δρόμο της επιστροφής. Θα μάθει να κατανοεί, να συγχωρεί και να προετοιμάζει τον εαυτό της για τις χαρές που την περιμένουν.
  Ηρωίδα του βιβλίου είναι η δεκατετράχρονη Ιφιγένεια που με το σκυλάκι της παίρνει την απόφαση να φύγει από το σπίτι της με προορισμό την Αθήνα. Ο λόγος είναι ο πατριός της, ο οποίος την κακοποιεί αλλά και την παρενοχλεί σεξουαλικά. Δεν έχει κανέναν γνωστό στην Αθήνα έτσι αναγκάζεται να βρει καταφύγιο στους αφιλόξενους δρόμους της, συντηρώντας τον εαυτό της και το σκύλο της με ξεχασμένο φαγητό από φαστφουντάδικα. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει όταν μια νεαρή και γενναιόδωρη κοπέλα, η Δανάη (βλ. Όνειρα από μετάξι), της προσφέρει φαγητό και φιλοξενία χωρίς να τη γνωρίζει καθόλου. Παρ' όλα αυτά θα έρθει η ώρα η Ιφιγένεια να γυρίσει στο σπίτι της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που μέχρι τώρα κατάφερε ν' αποφύγει. Εκεί την περιμένουν πολλές εκπλήξεις που σίγουρα θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της.
  Όσο κι αν μ' αρέσουν τα ξένα βιβλία πάντα απολαμβάνω τη συντροφιά ενός μυθιστορήματος ελληνικής λογοτεχνίας. Πιστεύω ότι η Ψαραύτη έχει δώσει πολλά στην ελληνική λογοτεχνία και πως όλοι μας αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα βιβλία της, στα οποία θίγονται πολλά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. 

  Στο συγκεκριμένο η κεντρικη ηρωίδα νιώθει άσχημα στο ίδιο της το σπίτι. Ο πατριός της την κακοποιεί και φτάνει στο σημείο να της επιτίθεται σεξουαλικά. Η Ιφιγένεια πληγωμένη όχι μόνο σωματικά, αλλά κυρίως ψυχικά, φεύγει από το ίδιο της το σπίτι βρίσκοντας καταφύγιο στους αφιλόξενους δρόμους της Αθήνας. Φτάνει στην απόλυτη εξαθλίωση, τρώγοντας υπολλείματα φαγητών, μέχρι που την περιμαζεύει η Δανάη και της προσφέρει φιλοξενία στο σπίτι της. Κάτι μάλλον αδύνατο να συμβεί στη σημερινή Αθήνα, αλλά υποτίθεται ότι η Δανάη προέρχεται από μικρό νησί (τη γνωρίσαμε στα όνειρα από μετάξι). 
   Είναι όμορφο βιβλίο, με ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο, και με άσχημο από τη μία πλευρά τέλος, αλλά και λυτρωτικό για την ηρωίδα. Η πρότασή μου είναι να το διαβάσετε :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)