Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Όνειρα από μετάξι

  Πρόκειται για ένα αγαπημένο μου βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη , το Όνειρα από Μετάξι , το οποίο και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2002 από τις εκδόσεις Πατάκη. 
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Η οικογένεια Καψάλη ζει μια φαινομενικά ήσυχη ζωή σ' ένα νησί του Αιγαίου, μέχρι τη στιγμή που ένας ξένος, ο Πάολο Πινέλι, τους επιστρέφει ένα αρχαίο αντικείμενο που είχε κλέψει ο πατέρας του από αυτούς τον καιρό της ιταλικής κατοχής. Ο ερχομός του ξένου θα ξεσηκώσει καταπιεσμένα πάθη και θα βάλει σε δοκιμασία τη συνοχή της οικογένειας. Η «γιαγιά» Θέκλα ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου την ιστορία του τόπου και της οικογένειας Καψάλη. Και η νεαρή ηρωίδα, η Δανάη, περιγράφει πόσο σημαδεύτηκε η ζωή της από τα γεγονότα και πώς οδηγήθηκε τελικά στη λύτρωση και στην αυτογνωσία. Δυνατοί χαρακτήρες, σύγχρονη, τολμηρή θεματολογία και ύφος που περιγράφει με ειλικρίνεια τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νεαρών ηρώων. Ένα βιβλίο με την ποιότητα γραφής της γνωστής συγγραφέα. 
  Η δική μου περίληψη : Σ' ένα όμορφο νησί του Αιγαίου η ήρεμη ζωή της Δανάης θα κλονιστεί με τον ερχομό ενός νέου και ωραίου Ιταλού , του Πάολο , ο οποίος αναλαμβάνει να επιστρέψει ένα αρχαίο αντικείμενο που έκλεψε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Θα αποφασίσει να μείνει στο νησί , οπότε τον φιλοξενεί η οικογένεια έναντι πληρωμής. Σύντομα η μητέρα της Δανάης , ξένη με ιδιαίτερη ομορφιά , θα αναζητήσει στον Πάολο ό,τι δεν έζησε όσο ήταν παντρεμένη. Η Δανάη θα καταλάβει τι συμβαίνει και θα προσπαθήσει να λογικέψει τη μητέρα της από το να φύγει με τον Ιταλό. Είναι όμως πια αργά. Με την απουσία της μητέρας , η οικογένεια θα προσπαθήσει να το ξεπεράσει και να συνεχίσει τη ζωή της. Η ίδια η Δανάη , σε μια κοινωνία όπου όλα σχολιάζονται και μεγεθύνονται , θα συμπαρασταθεί στην οικογένειά της μα και στο φίλο της , ο οποίος είναι προβληματισμένος σχετικά με την ερωτική του ταυτότητα. Στόχος της είναι πλέον να βοηθήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες , όπως νοητική στέρηση , μετά από τη γνωριμία της με ένα τέτοιο παιδί. Στο πλάι της και ο Λουκάς που της συμπαραστέκεται όσο κανείς άλλος.

  Ένα καταπληκτικό βιβλίο που τονίζει τον πόνο και τη θλίψη μιας οικογένειας μετά την εξαφάνιση της αλλοδαπής μητέρας. Μιας μητέρας που βυθίστηκε από τα οικογενειακά βάρη και βρήκε μοναδικό στήριγμα σε έναν νέο και όμορφο άντρα. Παράλληλα μ' αυτό παρουσιάζονται σοβαρά ζητήματα , όπως η διαφορετικότητα και ο ρατσισμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται , και εστιάζει στην ομοφυλοφιλία και τη νοητική στέρηση. Στο βιβλίο θα δει κανείς και τμήματα από παλαιότερα βιβλία της συγγραφέα , μέσα από τα μάτια της γιαγιάς Θέκλας , η οποία τα επαναφέρει μετά τα γεγονότα που εξιστορούνται στο βιβλίο. Ενδιαφέρουσα πλοκή και χαρακτήρες που βγαίνουν κατευθείαν από τη ζωή σε ένα βιβλίο ευαίσθητο , καλογραμμένο και πάνω απ' όλα ρεαλιστικό.


Άλλα βιβλία της Λίτσας Ψαραύτη


1 σχόλιο:

  1. How to Play Baccarat and How to Play it - Worrione
    Baccarat is a popular game in the United States. It was once played at Las Vegas, Nevada on 로투스 바카라 중계 사이트 August 5, 1891 by the American Indian Union of

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)