Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Το Χαμόγελο της Εκάτης

  Ένα ακόμη βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη έφτασε στα χέρια μου. Αυτό είναι Το Χαμόγελο της Εκάτης που κυκλοφόρησε το 1995 από τις εκδόσεις Πατάκη. Έχει μεταφραστεί στα Ισπανικά και τα Καταλανικά και έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Υπουργείου Πολιτισμού και το Βραβείο Κύκλου του Eλληνικού Παιδικού Βιβλίου. 
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Ένα αρχαίο κόσμημα-σύμβολο συνδέει το παρελθόν με το παρόν και σφραγίζει το πεπρωμένο των τεσσάρων κοριτσιών που το φόρεσαν. Οι ηρωίδες είναι: η Θεανώ, μοναχοκόρη του τύραννου της αρχαίας Σάμου Πολυκράτη, η Θεονίκη, δόκιμη καλόγρια σε βυζαντινό μοναστήρι, η Αρετή, θυγατέρα ενός προεστού στις αρχές του 19ου αιώνα και η Τέτη, μια σύγχρονη κοπέλα.
Ιστορικό μυθιστόρημα που περιγράφει τις ιστορίες των τεσσάρων ηρωίδων, ταυτόχρονα όμως φωτίζει και τα ιστορικά γεγονότα της κάθε εποχής.

  Η δική μου περίληψη : Ο έρωτας επηρεάζει τις ζωές τεσσάρων κοριτσιών σε διαφορετικούς αιώνες. Πρώτα η Θεανώ στην Αρχαιότητα , ύστερα η Θεονίκη στη Βυζαντινή εποχή , έπειτα η Αρετή στην Τουρκοκρατία και τέλος η Τέτη , μια σύγχρονη κοπέλα , όλες στιγματίζονται από ένα αρχαίο μενταγιόν , άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα.
  Η συγγραφέας μάς παραδίδει ίσως και το ωριμότερο έργο της , με στοιχεία από σημαντικές εποχές της Ελλάδας. Οι περιγραφές είναι τόσο ζωντανές που ο αναγνώστης νιώθει ότι συμμετέχει στην ιστορία και ταξιδεύει στο χρόνο. Του δημιουργείται αγωνία για το τι θα προκύψει , αν οι ηρωίδες θα ζήσουν ευτυχισμένες ή όχι. Αποτελεί λαμπρό μυθιστόρημα για εφηβικό κοινό , αλλά και ενήλικες.



Άλλα βιβλία της Λίτσας Ψαραύτη :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)