Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Το μυστικό τετράδιο

  Πριν από λίγες μέρες μια γνωστή μου μου πρότεινε να διαβάσω κάποια βιβλία της Λίτσας Ψαραύτη . Στηρίχθηκα στην άποψή της και επέλεξα το βιβλίο της συγγραφέως Το μυστικό τετράδιο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1997 από τις εκδόσεις Πατάκη.
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Ένα φράγμα της ΔEH χτίζεται πάνω στο ποτάμι και το χωριό όπου ζει η Δάφνη βυθίζεται στα νερά της λίμνης. H οικογένεια αναγκάζεται να εγκατασταθεί σ' ένα υπόγειο διαμέρισμα της σύγχρονης Αθήνας. H μεγάλη πόλη όμως "...ξέρει να δείχνει τα δόντια της κι οι μυλόπετρές της μπορούν ν' αλέθουν και να κομματιάζουν τους αδύνατους και τους μοναχικούς.." H Δάφνη θα γνωρίσει το Θέμη και θ' ακολουθήσει τη μοίρα της... O Λευτέρης, όμως, ο μεγαλύτερος αδερφός της, θα πορευτεί σ' έναν κόσμο διαφορετικό, όπου υπάρχει ακόμα η ελπίδα, ο έρωτας και η χαρά της ζωής. 
  Η δική μου περίληψη : Η ιστορία επικεντρώνεται στις ζωές των δύο αδερφών , της Δάφνης και του Λευτέρη στη μεγαλούπολη , την Αθήνα , μετά από την εγκατάλειψη του χωριού τουςλόγω της δημιουργίας φράγματος. Πότε μέσα από τα μάτια του κοριτσιού , πότε του αγοριού , μαθαίνουμε τις σκέψεις τους , τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Η Δάφνη που αναπολεί τη ζωή της στο χωριό και τη συγκρίνει με τη μοναχική ζωή στην πόλη προσπαθεί να κάνει όνειρα για το μέλλον και να ελπίζει για μια καλύτερη ζωή. Η μοίρα της όμως , ή μάλλον ο Θέμης , της επιφυλάσσει άλλα σχέδια. 
  Ένα νεανικό μυθιστόρημα που δείχνει το σκληρό και άσχημο πρόσωπο της σημερινής πραγματικότητας , καθώς και την αποξένωση. Η συγγραφέας με την πείρα και το ταλέντο της σκιαγραφεί πολύ καλά τα κύρια πρόσωπα και περιγράφει τέλεια τις καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται. Ένα διηγήμα που προκαλεί συγκίνηση και ευαισθησία , αφού ο αναγνώστης δεν είναι ένας απλός παρατηρητής , αλλά συμμετέχει κατά κάποιον τρόπο στην εξέλιξη της ιστορίας και γίνεται ένα με τα κύρια πρόσωπα.



Άλλα βιβλία της Λίτσας Ψαραύτη :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)