Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τρίτη Ευχή

  Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο της Χαράς Γιαννακοπούλου Η Τρίτη Ευχή. Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη από το 2009. Η Συγγραφέας έχει γράψει κι άλλα βιβλία (όπως Λητώ και Η ιστορία μιας ιστορίας). Έχει κερδίσει το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το παραμύθι της Η Απέναντι Μοναξιά. 
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : "Η πόλη λεγόταν Τρίτη Ευχή και ήταν φρέσκια. Όταν λέμε φρέσκια, εννοούμε "του κουτιού", σαν τούρτα σοκολάτα (...). Ήταν ηλιόλουστη λες και χειμώνας δεν κατοικούσε ποτέ εκεί, ήταν μικρή, ήταν πεντακάθαρη, ήταν περιποιημένη, πράσινη, καλοκουρεμένη, φρεσκοξυρισμένη, καλοσιδερωμένη, χαμογελαστή, αστραφτερή, πολύχρωμη, ήσυχη... Με λίγα λόγια ήταν ΑΦΥΣΙΚΗ".
Τι δουλειά έχει εκεί ο 16χρονος Ερμής, που μόνο αστραφτερός και πολύχρωμος δεν είναι;
Γιατί το νέο του σχολείο μοιάζει με διασταύρωση νεκροταφείου και καταψύκτη και οι συμμαθητές του φέρονται σαν ζόμπι; Γιατί η Λαίδη, η κόρη του πρωθυπουργού, αναστατώνεται τόσο όταν αντικρίζει τον Ερμή;
Πώς η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα φέρνει κοντά τον Ερμή και τη Λαίδη; 
Η "Τρίτη ευχή" δεν είναι αυτό που φαίνεται. Τι είναι, όμως; Ένα βιβλίο γεμάτο απρόοπτα, χιούμορ, αγωνία, έρωτες - ένα βιβλίο για γερά εφηβικά νεύρα.
   Η δική μου περίληψη : Ο 16χρονος Ερμής ζει με τον πατέρα και τη μητριά του , την οποία δε χωνεύει καθόλου. Παρά τη δική του θέληση η οικογένειά του μετακομίζει σε μια ολοκαίνουρια πόλη μακριά από φίλους και γνωστούς. Χωρίς να το καταλάβει ο Ερμής θα απαλλαγεί από ένα μικροσκοπικό τσιπάκι με τεράστιες δυνατότητες και θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα πάντα γύρω του με λογική και καθαρό μυαλό. Όλα όμως είναι τόσο περίεργα. Οι συμμαθητές του απόλυτα αφύσικοι , όλοι εκτός από μία , τη Λαίδη. Μαζί θα ανακαλύψουν τι τρέχει και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να το ανατρέψουν.
  Πώς θα σας φαινόταν μια πόλη τέλεια , με πράσινο , ίδια υπέροχα σπίτια και έρημους καθαρούς δρόμους; Σίγουρα καταπληκτική. Τι γίνεται όμως όταν οι κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και είναι πιόνια του πρωθυπουργού; Μια κατάσταση που πια δε φαίνεται και τόσο περίεργη , αφού πια καθημερινά δεχόμαστε επιρροές και πλύσεις εγκεφάλου από παντού , κυρίως όμως από την τηλεόραση και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτήν την κατάσταση μας περιγράφει και η συγγραφέας με εύστοχο τρόπο. Ο Ερμής , ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες , μετακομίζει σε μία ολοκαίνουρια πόλη και δέχεται , χωρίς να το γνωρίζει , ένα τσιπάκι που ελέγχει τον εγκέφαλο του ανθρώπου. Το αποβάλλει , επίσης χωρίς να το γνωρίζει , με αποτέλεσμα να μπορεί να δει καθαρά τα όσα συμβαίνουν γύρω του. 
Θα γνωρίσει τη Λαίδη που έχει κι εκείνη αποβάλλει το τσιπάκι και θα προσπαθήσουν μαζί να λύσουν το μυστήριο γύρω από την καινούρια αυτή πόλη.
Το βιβλίο έχει γύρω στις 260 σελίδες όμως έχει απότομο τέλος που οδηγεί σε δεύτερο βιβλίο (το οποίο πιθανά δεν έχει εκδοθεί ακόμα). 

2 σχόλια:

  1. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Θα το βάλω στα υπόψη :)
    Καλημερούδια Χριστινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και είναι όντως ενδιαφέρον , είναι έξυπνο βιβλίο :)
    Καλό απόγευμα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)