Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το ασημένιο μενταγιόν

  Η σημερινή μου κριτική βιβλίου αφορά το ασημένιο μενταγιόν της Κίρας Σίνου , το οποίο εκδόθηκε το 1994 από τις εκδόσεις Κέδρος. Την εικονογράφηση επιμελήθηκε ο Βίκτωρ Σκουτάρης.
  Η περίληψή μου : Η Μαρίνα κατοικεί σε ένα σπίτι με τους γονείς της και τις εφτά μαύρες γάτες της. Μια μέρα βρίσκει τυχαία ένα ασημένιο μενταγιόν σε μια σακούλα του Σούπερ Μάρκετ και αποφασίζει να το κρατήσει μιας και κανείς πιθανός ιδιοκτήτης δεν παρουσιάζεται. Έτσι λοιπόν το παίρνει μαζί της στην Κωνσταντινούπολη , σε μια εκδρομή με τους γονείς της και τη φίλη της , Χριστίνα , με την οποία μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Εκεί όμως την παραξενεύει το έντονο ενδιαφέρον του ξεναγού και κάποιων συνεπιβατών της για το κόσμημα. Και σαν να μην έφτανε αυτό , η Μαρίνα πέφτει θύμα κλοπής και καταλαβαίνει ότι η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη απ' όσο φανταζόταν.
  Μια περιπέτεια με πολύ μυστήριο και φόντο την υπέροχη Κωνσταντινούπολη , την Αγία Σοφία και το Τοπκαπί. Η Κίρα Σίνου δίνει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την Πόλη αντί να δώσει μια απλή παρουσίασή της. Πολλά λοιπόν τα ιστορικά στοιχεία και πλούσια η βιβλιογραφία. Γενικά το βιβλίο είναι πολύ καλό και σχετικά πρωτότυπο με το αναμενόμενο μυστήριο και έντονα τα στοιχεία της αγωνίας και της περιπέτειας. Το τέλος δεν είναι ιδιαίτερα προβλέψιμο , αφού δίνεται η λύση στο μυστήριο. Αν όμως υπάρχει κάτι που αξίζει πραγματικά για να διαβάσετε το βιβλίο , αυτό είναι η ολοκληρωμένη εικόνα της Κωνσταντινούπολης που δίνεται από τη συγγραφέα.

5 σχόλια:

  1. αυτό το βιβλίο το είχε αγοράσει σε μια φίλη μου για τα γενέθλια της και μου είχε πει πως είναι πολύ καλό...αφού το λες κι εσύ όταν βρω την ευκαιρία θα το διαβάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η φίλη σου έχει δίκιο ;) είναι πολύ καλό και ανάλαφρο , δεν κουράζει τον αναγνώστη ;) με την πρώτη ευκαιρία να το διαβάσεις! αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραία γιατί τώρα τελευταία έχω ξεμείνει από βιβλία και διαβάζω τα κείμενα της λογοτεχνίας που δεν έχουμε κάνει στο σχολείο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχα για φαντάσου!! :P ξεκίνα γρήγορα τα εξωσχολικά βιβλία μην χειροτερεύσεις! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)