Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

An Education - Μια Κάποια Εκπαίδευση

  Μιας και έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία μου παρουσίαση ταινίας , αποφάσισα να αναρτήσω κριτική της ταινίας An Education που είδα πριν λίγες μέρες σε DVD. Ο ελληνικός τίτλος της είναι Μια Κάποια Εκπαίδευση και βγήκε στις οθόνες το 2009 σε σκηνοθεσία της Lone Scherfig. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ (Διασκευασμένου σεναρίου , Καλύτερης ταινίας και Α' Γυναικείου Ρόλου)
  Πρωταγωνιστές : Peter Sarsgaard , Carey Mulligan , Alfred Molina , Dominic Cooper , Rosamund Pike , Olivia Williams , Emma Thompson , Cara Seymour , Matthew Beard , Sally Hawkins
  Στις αρχές της δεκαετίας του '60 στο Λονδίνο η 16χρονη Τζένι είναι μια συνηθισμένη μαθήτρια. Η γνωριμία της με έναν πολύ μεγαλύτερό της (περίπου κατά δεκατέσσερα χρόνια) θα της ανοίξει έναν κόσμο γεμάτο διασκέδαση , ταξίδια και καλοπέραση. Η σχέση της με τον άνθρωπο αυτό θα αποτελέσει παράγοντα για την πρόωρη ενηλικίωσή της , όταν μαθευτεί η αλήθεια.
  Άλλη μια ταινία με υπέροχη μουσική , εικόνες από το Λονδίνο (αλλά και το Παρίσι) και τα κλασικά ρούχα της εποχής. Η εφηβεία , μια ηλικία γεμάτη αθωότητα και άγνοια , σ' αυτήν την ταινία δίνει γρήγορα τη θέση της στην ενηλικίωση και την ωριμότητα. Εκτός απ'αυτό , όμως , βλέπουμε και μια οικογένεια που δε δυσκολεύται να "ξεπουλήσει" την κόρη της στον πρώτο τυχόντα χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό γι'αυτόν. Συμπέρασμα; Η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι πολύ πιο σημαντικά από την πρόωρη οικογένεια και την οικονομική ευχέρεια.
Η βρετανή Carey Mulligan παίζει πειστικά το ρόλο της μαθήτριας και μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που προτάθηκε για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου. Είναι ένα φρέσκο πρόσωπο που σύντομα θα κατακτήσει το χώρο του κινηματογράφου.


6 σχόλια:

  1. την έχω δει την ταινία και ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ και για το σενάριο αλλά ειδικά για την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι εμένα μου άρεσε πολύ :)
    όντως η βρετανίδα παίζει εξαιρετικά και είναι μόνο 22 χρονών!
    Καληνύχτα :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. wow, oute kan iksera oti upirxe auti i tainia! kai fantasou oti parakolouthw apo to imbd poies vgainoun kathe vdomada! :) tha psaksw na tin vrw :)
    Filia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κρίμα που δεν την είχες ακουστά , γιατί είναι εξαιρετική ταινία ;) βέβαια είχε βγει το 2009...
    μόλις τη δεις περιμένω και τη γνώμη σου! (βλ. σελίδα : Η γνώμη σας)
    Φιλιά :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έχεις δίκιο! την έχεις δει? η ηρωίδα λατρεύει οτιδήποτε γαλλικό! ;)
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)