Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Τα Χρώματα της Ίριδας

  Το βιβλίο της Ζωής Σπυροπούλου Τα Χρώματα της Ίριδας πρωτοεκδόθηκε το 1994 από τις εκδόσεις Μίνωας και αργότερα , το 2005 , κυκλοφόρησε και από τις εκδόσεις Κέδρος.
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Τι σχέση μπορεί να έχει η Ίρις , ένα κορίτσι που μεγαλώνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου τη δεκαετία του 1950 , με τον Κόκκινο φρούραρχο , την ντουλάπα του και την Ασφάλεια , με τις δεσποινίδες Καρμπόν και τα Νεραντζάκια , με τους βασιλείς και τις άπορες κορασίδες; Με τα δικά της μάτια προσπαθεί να ερμηνεύσει τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό εκείνης της ταραγμένης εποχής , να περιγράψει τι βλέπει , τι ζει , τι αγαπά και τι χάνει.
Τα χρόνια περνούν , η Ίρις μεγαλώνει , σπουδάζει , ερωτεύεται... Τα πράγματα αλλάζουν , το ίδιο και οι άνθρωποι , ενώ τα γεγονότα τρέχουν. Για την Ίριδα , παρ' όλα αυτά , υπάρχει ένα σταθερό σημείο : το ουράνιο τόξο , που βγαίνει κάθε φορά ύστερα από δυνατή βροχή και φωτίζει τον κόσμο με τα χρώματά του.
  Η δική μου περίληψη : Η Ίριδα είναι ένα μικρό κορίτσι που μεγαλώνει τη δεκαετία του '50 σε μια μικρή πόλη της Πελοποννήσου. Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Σιγά σιγά το μικρό κορίτσι μεγαλώνει και γνωρίζει τον πρώτο της έρωτα στο πρόσωπο του Λευτέρη. Πλέον αντιμετωπίζει πιο ώριμα ό,τι συμβαίνει γύρω της. Η συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία της μέχρι και τις σπουδές της , στις νέες της γνωριμίες και τα προβλήματά της.
  Πολλά είναι τα βιβλία που εξιστορούν γεγονότα από την Κατοχή και γενικά την ταραγμένη δεκατία του '40. Λίγα είναι εκείνα όμως που μας δίνουν εικόνα και από τη δεκαετία του '50 που είναι εξίσου ταραγμένη , και ένα από αυτά τα βιβλία είναι και Τα Χρώματα της Ίριδας. Αν και δε μας εξιστορεί η ίδια η Ίρις ό,τι βλέπει και ακούει , αλλά η συγγραφέας , στο κείμενο υπάρχει μια αμεσότητα. Αρχικά η συγγραφέας παρουσιάζει τη γειτονιά , το σχολείο και τα συγγενικά πρόσωπα της ηρωίδας και μας μεταφέρει αμέσως στην εποχή εκείνη. Έπειτα , καθώς η Ίρις μεγαλώνει και πηγαίνει στο Γυμνάσιο , η ιστορία επικεντρώνεται στη ζωή της , καθώς και τον πρώτο της νεανικό έρωτα. Η αφήγηση φτάνει μέχρι και τις σπουδές της. Το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να αναπολήσετε τα παιδικά και εφηβικά σας χρόνια και φυσικά θα σας δώσει πολλές πληροφορίες για την Ελλάδα του 1950 και έπειτα. Αν το βρείτε μη διστάσετε να το αγοράσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)