Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η Τριλογία του Κόσμου - Το Αστέρι του Βορρά (βιβλιο 1)

 His Dark Materials - The Golden Compass / The Northern Lights


  Οι περισσότεροι από σας ίσως γνωρίζετε την Τριλογία του Κόσμου χάρη στη μεταφορά του πρώτου βιβλίου στη μεγάλη οθόνη το 2007 με τον τίτλο The Golden Compass. Ο τίτλος του βιβλίου είναι Το Αστέρι του Βορρά και στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1998 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Η Λύρα, μια πανέξυπνη και θαρραλέα νεαρή κοπέλα, αναζητώντας το φίλο της που έχει εξαφανιστεί, μπλέκεται σε μια αλησμόνητη περιπέτεια που θα την οδηγήσει στον παγωμένο Βορρά. Εκεί την περιμένει κάτι παράξενο και συνάμα γοητευτικό. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα πρωτότυπο και ωστόσο γνώριμο σύμπαν με φόντο ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά του. Πλοκή και περιπέτεια, φαντασία και μυστήριο, ζωντανοί διάλογοι και έντονες περιγραφές συνθέτουν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, το οποίο ο αναγνώστης διαβάζει μονορούφι περιμένοντας με ανυπομονησία τη συνέχεια. Πρόκειται για ένα βιβλίο-ανοιχτή πρόκληση για αναγνώστες όλων των ηλικιών!
    Η δική μου περίληψη : Στον κόσμο της Λύρας ο κάθε άνθρωπος έχει ένα δαιμόνιο (τη συνείδησή του) κι εκείνο της Λύρας λέγεται Πανταλεήμων. Με τον Πανταλεήμων στο πλάι της, η Λύρα πρόκειται να ζήσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της. Στο ταξίδι της, στο Βορρά, προκειμένου να σώσει τον καλό της φίλο Ρότζερ, θα γνωρίσει τον κόσμο των μαγισσών, θα συναναστραφεί με δυο από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του κόσμου της, τον Λόρδο Άσριελ και την κυρία Κάλτερ και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη φιλία του Γιόρεκ Μπάρνισον, μιας λευκής αρκούδας. Όσο για εμάς, θα μάθουμε ότι η Λύρα δεν είναι μια συνηθισμένη κοπέλα της ηλικίας της, αλλά γύρω από την ενηλικίωσή της υφαίνεται ένα ολόκληρο σύμπαν πιθανοτήτων και γεγονότων που οι επιλογές της θα είναι καθοριστικές για το μέλλον όχι μόνο της ίδιας και των αγαπημένων της προσώπων, αλλά και όλου του κόσμου της.

  Ένα αριστούργημα του Φίλιπ Πούλμαν (κάτι που θα καταλάβετε ίσως στο δεύτερο , ή ακόμα και στο τρίτο βιβλίο της σειράς) που συνδέει τη φαντασία , την περιπέτεια και το μυστήριο. Προσωπικά εμένα μου άρεσε πολύ , αν και προτιμώ τα επόμενα βιβλία. Για να φτάσει όμως σ' αυτά ο συγγραφέας πρέπει να εξηγήσει το ταξίδι της Λύρας και για το λόγο για τον οποίο έγινε , κάτι που βλέπουμε στο πρώτο αυτό βιβλίο. Είναι πολύ ενδιαφέρον και ελκύει τον αναγνώστη. Με το απότομο τέλος του δημιουργεί αγωνία για το τι θα συμβεί αργότερα.


1. Το Αστέρι του Βορρά - The Golden Compass (βιβλίο 1)
2. Ο Άρχοντας των δύο Κόσμων - The Subtle Knife (βιβλίο 2)
3. Το Κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο - The Amber Spyglass (βιβλίο 3) (ετοιμάζεται παρουσίαση)


2 σχόλια:

  1. δεν εχω διαβασει το βιβλιο μονο την ταινια εχω παρακολουθησει και μπορω να πω οτι μου αρεσε. Ηταν πολυ καλο το σεναριο και μερικες σκηνες αξιζαν πραγματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου ;) Πολύ καλή η ταινία ;) Και το βιβλίο αξίζει το ίδιο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)