Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κοντά στις ράγιες

  Το βιβλίο της Άλκης Ζέη Κοντά στις ράγιες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977 από τις εκδόσεις Κέδρος. Είναι βασισμένο στο έργο της Α. Μπρουστέιν Ο δρόμος που ξανοίγεται μπροστά. Από την 1η Ιουνίου του 2011 κυκλοφορεί και από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά , τα ιταλικά , τα νορβηγικά , κορεάτικα.
  Η περίληψή μου : Η δεκάχρονη Σάσα ή Σάσενκα κατοικεί με τους γονείς της σε μια ρωσική πόλη. Ο δάσκαλος που την προετοιμάζει για το σχολείο (τότε στη Ρωσία η μαθητική ζωή ξεκινούσε στα δέκα χρόνια) είναι επαναστάτης. Η ίδια θέτει χιλιάδες ερωτήματα που ζητάνε απάντηση , αλλά η μαμά της και η Ντούνια , που δουλεύει χρόνια στο σπίτι τους , χάνουν την υπομονή τους να την ακούνε συνεχώς να ρωτάει χίλια δυο πράγματα , όπως π.χ. που πάνε οι μύγες το χειμώνα ή τι σημαίνει "τ' αυτί της γης". Ο πατέρας της όμως που είναι γιατρός την ακούει πάντα με προσοχή και τις λύνει τις απορίες. Μέσα από τα αθώα μάτια της Σάσας η Άλκη Ζέη μας σκιαγραφεί την προεπαναστατική Ρωσία που δε μοιάζει καθόλου με παραμύθι.
  Τα βιβλία που με ενδιαφέρουν κυρίως διηγούνται ιστορίες παιδιών της ηλικίας μου ή ιστορίες από το παρελθόν. Ε , λοιπόν το βιβλίο αυτό περιέχει και τα δύο. Έτσι δεν είναι τυχαίο που σας το προτείνω. Σ' αυτό κυριαρχούν η παιδική αθωότητα , το χιούμορ και διαφορετικότητα των μεγάλων από τα παιδιά.  Ένα αισιόδοξο βιβλίο για παιδιά από 12 ετών που θα σας συναρπάσει! Πολύ ενδιαφέρον και από τα καλύτερα της Άλκης Ζέη. Ένα βιβλίο που πραγματικά πρέπει να διαβάσετε.
 Ποια βιβλία της Άλκης Ζέη έχετε διαβάσει? Πείτε μου τις απόψεις σας! Όπως έχετε καταλάβει είμαι μεγάλη θαυμάστρια!
Τα λεμε σύντομα με νέες κριτικές βιβλίων και ταινιών! :)




Άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη


Κοντά στις ράγιες στα αγγλικά
 Κοντά στις ράγιες στα κορεάτικα




 Τις εικόνες τις βρήκα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)