Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

  Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της είναι ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία της Άλκης Ζέη αφού η πρώτη έκδοση του έγινε το 2002 από τις εκδόσεις Κέδρος. Μάλιστα από την 1/6/11 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (εικόνα δεξιά) Έχει μεταφραστεί στα γαλλικά , τα αγγλικά , τα ισπανικά καστίλλης και τα καταλανικά.
Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : 
Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! 
Και έλεγε ότι δε θα ακούσει σήμερα τη γιαγιά της και τις τρεις αχώριστες φίλες της. Γκρίνια , γκρίνια , γκρίνια. Ε , βέβαια , που να καταλάβουν αυτές από εφηβεία , που είναι της γενιάς της Κατοχής! <<Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;>> ρωτάει και ξαναρωτάει η γιαγιά. <<Όχι , τίποτα.>> Είχε τόσο χαρεί για την καινούρια τους ζωή στη Γερμανία , που ούτε της πέρασε απ' το νου πως οι γονείς της μια μέρα θα χώριζαν. Κι ακόμη χειρότερα : ότι θα την έστελναν πίσω στην Ελλάδα να ζήσει με τη γιαγιά της για κάποιο διάστημα.
Όμως την Κωνσταντίνα δεν τη νοιάζει τίποτε πια. Ούτε το διαζύγιο των γονιών της και οι καινούριες τους οικογένειες , ούτε η γκρίνια της γιαγιάς και τα προβλήματα στο νέο της σχολείο. Αυτή την έχει βρει τη λύση. Ας είναι καλά ο Λουμίνης , ένα αγόρι από μεγαλύτερη τάξη. Ένα γαλάζιο θαυματουργό χαπάκι κι ύστερα κι άλλο ένα κι ύστερα πολλά θαυματουργά χαπάκια , κι ύστερα πολλά θαυματουργά ψέματα , και μια στα ουράνια , μια στον γκρεμό , κι ύστερα... δεν έχει επιστροφή. 
Σίγουρα δεν έχει;
  Αυτό το βιβλίο που προκαλεί σίγουρα συγκίνηση είναι απόλυτα αφιερωμένο σε όλους όσους στην προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο από τα ψυχολογικά-οικογενειακά τους προβλήματα  βρίσκουν λύση στα ναρκωτικά. Εδώ η Κωνσταντίνα βρίσκεται χωρίς να το καταλάβει με χωρισμένους γονείς και παίρνει η ίδια την απόφαση να μείνει με τη γιαγιά της για ένα διάστημα.
Μια γιαγιά κολλημένη στο παρελθόν που δεν προσπαθεί καν να καταλάβει την Κωνσταντίνα , δυσκολίες στο σχολείο της και πολλά ψυχολογικά προβλήματα την οδηγούν στη συνάντηση με ένα παιδί από το σχολείο της , ο οποίος έχει κοινά προβλήματα μ' εκείνη. Μ' αυτόν τον τρόπο αρχίζει να παίρνει ναρκωτικά χωρίς πραγματικά να γνωρίζει τι κακό δημιουργεί στον εαυτό της.
   Είναι καλό που υπάρχουν βιβλία για τα ναρκωτικά και δεν υπάρχει παραπληροφόρηση. Πρέπει πλέον να  σταματήσει να θεωρείται θέμα-ταμπού γιατί η σιωπή δε βοηθά σε τίποτα. Όσον αφορά το βιβλίο , ό,τι και να πω είναι λίγο , η Άλκη Ζέη για άλλη μια φορά έγραψε ένα αριστούργημα. Εκτός από τα ναρκωτικά θίγεται και το θέμα των διαζυγίων , αφού πλέον τα ζευγάρια χωρίζουν πιο εύκολα από ποτέ. Στο βιβλίο οι γονείς της Κωνσταντίνας χωρίζουν και αμέσως δημιουργούν νέες οικογένειες (μάλιστα η μητέρα της είναι και έγκυος από τον νέο της σύντροφο). Και σαν να μην έφταναν αυτά τη στέλνουν ένα χρόνο στην Ελλάδα , στη γιαγιά της , με την οποία δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις. Πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε ;)


Άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη


η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της στα γαλλικά

η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της στα αγγλικά

η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της στα ισπανικά
 Τις εικόνες τις βρήκα εδώ

11 σχόλια:

  1. αυτό το βιβλίο της δεν είχα υποψη ότι υπήρχε καν!
    θα το ψάξω γιατί σίγουρα θέλω να το διαβάσω.
    φιλάκια και ευχαριστώ που για το ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα :)
    να το διαβάσεις ;) γιατί εκτός απ'το ότι είναι πολύ καλό δεν είναι μόνο για παιδιά , είναι για όλες τις ηλικίες! Και είναι σχετικά πρόσφατο... το 2002 εκδόθηκε...
    Έχω φτάσει σε σημείο να μην μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο ως το καλύτερο βιβλίο της Άλκης Ζέη! Είναι όλα καταπληκτικά... Ευτυχώς που ακόμα γράφει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν και το έχω εντοπίσει αυτό το βιβλίο δεν το έχω αγοράσει...από την κριτική σου όμως φαίνεται πολύ καλό και γενικά μου αρέσουν τα βιβλία της Άλκης Ζέη μου αρέσουν οπότε σίγουρα το καλοκαίρι θα το διαβάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα σου αρέσει πολύ , είμαι σίγουρη! :) Και μένα φυσικά μου αρέσουν τα βιβλία της Άλκης Ζέη , τα έχω διαβάσει σχεδόν όλα! Και ευτυχώς δεν έχει σταματήσει να γράφει , το τελευταίο της βιβλίο , τα σπανιόλικα παπούτσια , κυκλοφορησε πριν λίγους μήνες! Σίγουρα θα το αγοράσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. νομίζω ότι επαναλαμβάνομαι :P (βλ. προηγούμενα σχόλια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πράγματι είναι πολύ ταλαντούχα! Αναμφισβήτητα, είναι από τις καλύτερες Ελληνίδες συγγραφείς! Αυτό που είπες για το νέο της βιβλίο πάντως δεν το ήξερα...θα το ψάξω για να το αγοράσω! (:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές αλλά περιμένω να τελειώσουν οι εξετάσεις για να το αγοράσω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το έχω διαβάσει, και μάλιστα δύο φορές! Υπέροχο, πραγματικά. Αξίζει!
    Καλο βράδυ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όντως υπέροχο βιβλίο :) με τέλος άκρως αισιόδοξο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι τελος εχει θελω να μαθω αν δεν ειναι κωπος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν και συνήθως δε λέω το τέλος ενός βιβλίου , γιατί έτσι χάνεται το ενδιαφέρον , να είσαι σίγουρος-η ότι είναι καλό ;)
    Δεν τονίζεται πολύ στο βιβλίο δίνεται όμως η εικόνα ότι η Κωνσταντίνα συμφιλιώνεται με τη γιαγιά της και πηγαίνει σε κέντρο απεξάρτησης.
    Βέβαια υπάρχει και ένα δυσάρεστο γεγονός...
    Διάβασέ το , είναι μικρό σχετικά και εξαιρετικό στο περιεχόμενό του :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)