Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Τριλογία του Κόσμου - Ο Άρχοντας των δύο Κόσμων (βιβλίο 2)

His Dark Materials - The Subtle Knife

  Εδώ είμαι λοιπόν και με το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας του Κόσμου , το οποίο και έχω διαβάσει εδώ και αρκετό καιρό , αλλά κάτι με τραβούσε στο να μην το δημοσιεύσω... Ίσως το ότι η ταινία που αναμένουμε έχει αργήσει αρκετά να βγει στις οθόνες , μάλλον ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης... Τέλος πάντων εγώ θα γράψω για το βιβλίο και αργότερα , όταν θα δω και την ταινία θα επιστρέψω.
  Το βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν , Ο Άρχοντας των δύο Κόσμων πρωτοκυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1997 και στην Ελλάδα το 2000 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
 Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Η Σκόνη , το Αληθειόμετρο , οι μάγισσες που πετούν σε κλαδιά από έλατο των νεφών , όλα μας είναι γνώριμα από το πρώτο βιβλίο της απίστευτης ιστορίας που μας προσφέρει ο Φίλιπ Πούλμαν. 
Σ' αυτό το δεύτερο βιβλίο , ακόμα πιο σημαντικό και αξιόλογο , κάνουν την εμφάνισή τους τα Φαντάσματα. Όπου Φαντάσματα δεν είναι τίποτε άλλο από τα βάσανα που κουβαλάμε μέσα μας. Είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την παρουσία τους στον ανήσυχο και απρόσεκτο κόσμο μας. Ψάχνουμε βαθιά στην ύλη για να βρούμε λόγους και αιτίες και ξεχνάμε τα πιο σημαντικά : την αγάπη , την ευτυχία , την ομορφιά.
Κι αυτό είναι το υπέροχο μήνυμα του βιβλίου : Το κοφτερό μαχαίρι δεν πληγώνει , δε σκοτώνει , οι λάμες του δεν καταστρέφουν , δε χαράζουν , δε ματώνουν. Πονούν , όμως συνάμα ανοίγουν ένα παράθυρο σ' έναν κόσμο ολοφώτεινο , ζωντανό , μαγευτικό , πραγματικό , έναν κόσμο που ενώνει δε χωρίζει.
  Η δική μου περίληψη : Όσοι έχετε διαβάσει το πρώτο βιβλίο θα ξέρετε πως η Λύρα έχει περάσει μέσα από το άνοιγμα που δημιούργησε ο πατέρας της. Σ' αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε πως βρίσκεται σε μια ακατοίκητη και άγνωστη πόλη όπου συναντά τον Γουίλ που προέρχεται από το δικό μας κόσμο. Μαζί θα αποφασίσουν να αναζητήσουν πληροφορίες για τη Σκόνη και για τον πατέρα του Γουίλ που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από χρόνια. Η γνωριμία όμως με έναν περίεργο ηλικιωμένο θα τους μπλέξει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες.
  Το δεύτερο βιβλίο για μένα είναι καλύτερο από το πρώτο. Ευτυχώς , αν και είναι μεγάλο , δεν έχει πολλές πολυλογίες. Ξεχειλίζει από φαντασία , όπως θα περίμενε κανείς. Υπάρχει πολλή δράση και περιπέτεια , αρκετή αγωνία και διάλογοι. Άλλωστε το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Βρετανικό Βραβείο Ανάγνωσης. Σε γενικές γραμμές μου άρεσε πολύ , με καθήλωσε θα έλεγα και ανυπομονώ να δω την αντίστοιχη ταινία αν και όποτε με το καλό βγει... Θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βιβλίου κατά κάποιον τρόπο. Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο , ο συγγραφέας μας μεταφέρει και στον δικό μας κόσμο , εκτός από αυτόν της Λύρας , κάτι που το κάνει πιο οικείο. Φυσικά δε λείπουν τα μαγικά πλάσματα , αφού σ' αυτό το βιβλίο θα συναντήσουμε για πρώτη φορά τα φαντάσματα , όχι όμως όπως θα τα περίμενε κανείς.


1. Το Αστέρι του Βορρά - The Golden Compass (βιβλίο 1)
2. Ο Άρχοντας των δύο Κόσμων - The Subtle Knife (βιβλίο 2)
3. Το Κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο - The Amber Spyglass (βιβλίο 3) (ετοιμάζεται παρουσίαση)

His Dark Materials - The Subtle Knife

His Dark Materials - The Subtle Knife
His Dark Materials - The Subtle Knife

1 σχόλιο:

  1. ειναι απο την αγαπημενη μου τριλογια.. το πιο "φιλοσοφημενο" βιβλιο του κοσμου κατα την αποψη μου..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)