Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αφιέρωμα : Σειρά Παρουσίες

  Την τελευταία εβδομάδα διάλεξα τυχαία δύο βιβλία για να διαβάσω από τη σειρά Παρουσίες των εκδόσεων Πατάκη , μια σειρά η οποία (όπως αναφέρεται σε όλα τα βιβλία της) είναι μια σύγχρονη άποψη για το τι μπορεί να είναι μια σειρά λογοτεχνίας για νέους , αλλά και για αναγνώστες κάθε ηλικίας. Οπότε , όπως καταλαβαίνετε τα βιβλία της σειράς μπορούν να διαβαστούν άνετα από όλες τις ηλικίες. Ορίστε λοιπόν οι κριτικές των δύο βιβλίων :


Το τέλος του καλοκαιριού - The end of summer
 
  Ένα βιβλίο που αρχικά δε μου γέμισε το μάτι , αλλά αποφάσισα να το διαβάσω για να βρω τον θυσαυρό που κρύβει μέσα του και πραγματικά έπιασα λαυράκι! Το βιβλίο του John Lowry Lamb που εκδόθηκε το 1995 στην Αμερική και μετά από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου.
  Η δική μου περίληψη : Ο δωδεκάχρονος Νικ Χάρπερ βλέπει τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα να οδηγούνται στο θάνατο και αδυνατεί να το αποδεχτεί. Πλέον πρέπει να ζήσει με την αλκοολική θεία του και να κάνει υποχρεωτικές επισκέψεις στον ψυχολόγο του. Ο Νικ ακούει φωνές , πρώτα των μελών μιας αφανισμένης φυλής και ύστερα μια παράξενη φωνή που προέρχεται από μια λακκούβα με νερό. Το αγόρι σιγά σιγά θα ωριμάσει , θα ξεπεράσει τις απώλειες και θα μάθει τι σημαίνει πόνος , θλίψη και πόσο υπέροχο είναι να ζεις.
  Πολύ συγκινητική ιστορία , καθώς και πρωτότυπη. Δίνει ισχυρά μαθήματα για τον κύκλο της ζωής , την αιτία της δημιουργίας όσων υπάρχουν στη γη , αλλά και το θάνατό τους. Το τέλος είναι άκρως θριαμβευτικό και ανατρεπτικό. Αν ποτέ βρείτε κατά τύχη αυτό το βιβλίο , μην το απορρίψετε! Θα σας χαρίσει ωραίες στιγμές.

 Πικρή σοκολάτα - Bitterschokolade
 
  Το δεύτερο βιβλίο που θα σας παρουσιάσω είναι η Πικρή Σοκολάτα της Mirjam Pressler που πρωτοεκδόθηκε στη Γερμανία το 1980 και αργότερα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Νάντιας Βαλαβάνη.
  Η δική μου περίληψη : Η Εύα είναι χοντρή και έχει πείσει τον εαυτό της ότι όλοι την κοροιδεύουν γι'αυτό το λόγο. Ως αποτέλεσμα οδηγείται σε ακόμη περισσότερο φαγητό. Η γνωριμία της με τον Μίχελ και την Φραντσίσκα θα της αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο με κορυφαία στιγμή το τέλος του βιβλίου , όπου και βλέπει με διαφορετικό μάτι τον εαυτό της.
  Ενώ άλλα κοριτσια στην εφηβεία αντιμετωπίζουν προβλήματα ανορεξίας , η Εύα αντιμετωπίζει την παιδική παχυσαρκία. Η ηρωίδα φοράει την ταμπέλα της "χοντρής" ή αν θέλετε της "εύσωμης" που δεν την αφήνει να κάνει φίλους και να αναδείξει τα ταλέντα της. Συμπέρασμα; Ό,τι ιδιαιτερότητα κι αν έχουμε , ό,τι κι αν μας κάνει να διαφέρουμε από τους άλλους δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην κοινωνική μας ζωή. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους υπέρβαρους , αλλά και για όσους φορούν γυαλιά , σιδεράκια , όσους προέρχονται από άλλη χώρα κλπ


Σημείωση : Τα εξώφυλλα των βιβλίων δεν είναι της ελληνικής τους έκδοσης , αλλά της αρχικής (δηλαδή στην πρώτη περίπτωση είναι το αμερικάνικο εξώφυλλο του βιβλίου και στη δεύτερη το γερμανικό εξώφυλλο).

2 σχόλια:

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)