Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η Σάλι Λόκχαρτ και η ξυπόλυτη πριγκίπισσα - the tin princess (βιβλίο 4)

  Φτάσαμε λοιπόν και στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Σάλι Λόκχαρτ του γνωστού Άγγλου συγγραφέα , Φίλιπ Πούλμαν. Κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1994 και στην Ελλάδα το 2009 σε μετάφραση της Ρένιας Τουρκολιά-Κυδωνιέως.
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Ο Τζιμ Τέιλορ έχει προσληφθεί ως σωματοφύλακας της πριγκίπισσας Αδελαΐδας, που όμως, δεν είναι μια πριγκίπισσα σαν τις άλλες. Στην πραγματικότητα είναι ένα χαμίνι από τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου που δεν ξέρει ούτε να διαβάζει ούτε να γράφει. Και ο Τζιμ την ξέρει από παλιά. Η Αδελαΐδα είχε εξαφανιστεί πριν από δέκα χρόνια κι εκείνος την έψαχνε όλον αυτό τον καιρό. Και να τώρα, που εμφανίζεται ξανά μπροστά του, ως μελλοντική βασίλισσα της Ραζγκάβια, ενός μικρού κεντροευρωπαϊκού βασιλείου βυθισμένου σε πολιτικές αναταραχές. Ο διάδοχος του θρόνου είναι βαθιά ερωτευμένος μαζί της και δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί -το κουράγιο και η αποφασιστικότητα της Αδελαΐδας εμπνέουν τον έρωτα. Όταν όμως φτάνουν στη Ραζγκάβια, ο Τζιμ θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν πολλοί που μισούν την Αδελαΐδα και όλα όσα αντιπροσωπεύει…
  Η περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς την πλοκή της , αν και μαθαίνει πολλά από τα στοιχεία του βιβλίου που για μένα θα ήταν καλύτερα να μείνουν κρυφά για λίγη παραπάνω αγωνία. Κι αυτό γιατί το βιβλίο δεν έχει όσο μυστήριο είχαν τα προηγούμενα βιβλία. Αν και επανέρχεται στο προσκήνιο ένα πρόσωπο από τα παλιά αποκαλύπτεται αρκετά γρήγορα η ταυτότητά του. Και φυσικά τι βιβλίο είναι αυτό , αν απουσιάζει η Σάλι Λόκχαρτ , κάνοντας μόνο μια-δυο εμφανίσεις... Κατά τ' άλλα το γράψιμο του Πούλμαν συνεχίζει να είναι πολύ καλό , όπως και το πόσο καλά μας μεταφέρει στον 19ο αιώνα. Αν είστε φαν της σειράς μην παραλείψετε να διαβάσετε το τελευταίο βιβλίο , αν και θα σας αφήσει με ένα κενό , αφού θα πρέπει να αποχαιρετήσετε τους αγαπημένους σας ήρωες.

Εκτός από αυτό το βιβλίο έχουν κυκλοφορήσει άλλα τρία τα οποία είναι τα εξής : 

3. Η Σάλι Λόκχαρτ και η τίγρη στο πηγάδι (tiger in the well)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)