Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Το Χρονικό της Νάρνια - ο πρίγκιπας Κασπιανός (βιβλίο 4)

The Chronicles of Narnia - Prince Caspian

  Το τέταρτο βιβλίο της σειράς Το Χρονικό της Νάρνια του C.S. Lewis είναι ο πρίγκιπας Κασπιανός , ένα βιβλίο που πρόσφατα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Αν και εκδόθηκε δεύτερο στην πραγματικότητα είναι το τέταρτο βιβλίο , σε σειρά με βάση την πλοκή. (Περισσότερα μπορείτε να μάθετε σε προηγούμενη ανάρτησή μου
Στην Αγγλία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1951 και στην Ελλάδα κυκλοφορεί πλέον από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη.
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Ένας πρίγκιπας μάχεται για το στέμμα του.
Η Νάρνια… όπου τα ζώα μιλούν… όπου τα δέντρα περπατούν… όπου μια μάχη πρόκειται να ξεσπάσει.
Ένας πρίγκιπας που του στέρησαν το θρόνο του συγκεντρώνει στρατό σε μια ύστατη προσπάθεια να απαλλάξει τη χώρα του από έναν ψεύτικο βασιλιά. Τελικά όμως ένα αγώνας τιμής μεταξύ δύο αντρών είναι αυτό που θα καθορίσει το πεπρωμένο ενός ολόκληρου κόσμου.
 
  Η δική μου περίληψη : Τα χρόνια έχουν περάσει από τη βασιλεία των τεσσάρων αδελφών , του Πίτερ , της Σούζαν , του Έντμουντ και της Λούσι. Για τα τέσσερα παιδιά έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που βγήκαν από την ντουλάπα , για τη Νάρνια όμως έχουν περάσει αιώνες. Τώρα , λίγο πριν φύγουν για το σχολείο , επανέρχονται στη μυθική αυτή χώρα και συνειδητοποιούν ότι οι άνθρωποι πια κυβερνούν τη Νάρνια. Θα συναντήσουν Ζώα Που Μιλούν και τον Κασπιανό , τον ανιψιό του βασιλιά που μεγάλωσε για να πάρει τη θέση του , όμως με τη γέννηση του γιου και διαδόχου του θείου του ο δάσκαλός του τον φυγάδευσε για να σώσει τη ζωή του. Τώρα ο Κασπιανός είναι αποφασισμένος να σώσει τη Νάρνια και να επαναφέρει την ειρήνη. Όλα θα κριθούν σε μία μάχη , με την καθοδήγηση φυσικά του Ασλάν.
  
  Το τέταρτο βιβλίο , όπως είναι αναμενόμενο , θυμίζει κάτι από παραμύθι. Βασιλιάδες και βασίλισσες , ζώα που μιλούν , μυθικά πλάσματα. Από την ιστορία αυτή δε λείπει η φαντασία και η περιπέτεια που ξετρελαίνουν τα παιδιά. Παρ' όλα αυτά θα δούμε προδοσίες και απάτες που δείχνουν τη φύση του ανθρώπου. Βλέπουμε λοιπόν τη Νάρνια υπό την κατοχή ανθρώπων. Ανθρώπων που πέρασαν στη Νάρνια τυχαία. Κάτι πρέπει να γίνει για να επιστρέψει η ειρήνη και η γαλήνη. Γι' αυτό τα ζώα και πολλά άλλα πλάσματα με αρχηγό τον Κασπιανό θα κάνουν ό,τι μπορούν. 
Πραγματικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος ώστε να μη διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο. Είναι πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο. Η εικονογράφηση της Pauline Baynes είναι ό,τι πρέπει για ένα παραμύθι. 
4. Το Χρονικό της Νάρνια - ο πρίγκιπας Κασπιανός
5. Το Χρονικό της Νάρνια - ο ταξιδιώτης της Αυγής
6. Το Χρονικό της Νάρνια - ο ασημένιος θρόνος
7. Το Χρονικό της Νάρνια - η τελευταία μάχη

The Chronicles of Narnia - Prince Caspian
The Chronicles of Narnia - Prince Caspian
The Chronicles of Narnia - Prince Caspian
The Chronicles of Narnia - Prince Caspian
The Chronicles of Narnia - Prince Caspian
The Chronicles of Narnia - Prince Caspian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)