Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Το Χρονικό της Νάρνια - Το λιοντάρι , η μάγισσα και η ντουλάπα (βιβλίο 2)

  The Chronicles of Narnia - The Lion the Witch and the Wardrobe
  
  Μόλις τελείωσα λοιπόν και το δεύτερο βιβλίο της σειράς : Το Χρονικό της Νάρνια. Είναι το πρώτο από τα εφτά βιβλία της σειράς που εκδόθηκε και έγινε και ταινία. Όμως είναι το δεύτερο βιβλίο με βάση το νόημα (Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενη ανάρτησή μου) Εδώ θα σας παρουσιάσω την κριτική του βιβλίου.
  Το λιοντάρι , η μάγισσα και η ντουλάπα του C.S. Lewis κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1950 στην Αγγλία και στην Ελλάδα το 1978 από τις εκδόσεις Κέδρος.
  Στο εξώφυλλο διαβάζουμε :
Η ΝΑΡΝΙΑ... μια χώρα παγωμένη... όπου είναι πάντα χειμώνας... μια χώρα που περιμένει κάποιος να την απελευθερώσει.
Τέσσερις φίλοι έτοιμοι για περιπέτειες περνάνε μέσα από την πόρτα μιας ντουλάπας στη χώρα της Νάρνια , μιας χώρας σκλαβωμένης από τις δυνάμεις της Λευκής Μάγισσας. Όταν όμως κάθε ελπίδα έχει σχεδόν πια χαθεί , η επιστροφή του Μεγάλου Λιονταριού , του Ασλάν , σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή... και μια μεγάλη θυσία.
  Η δική μου περίληψη : Τέσσερα αδέλφια , η Λούσυ , ο Έντμουντ , η Σούζαν και ο Πήτερ μένουν στο σπίτι ενός καθηγητή λόγω των βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εκεί η μικρότερη από τα αδέλφια θα ανακαλύψει μια ντουλάπα μέσω της οποίας και οι τέσσερις περνούν σε μια χώρα που είναι διαρκώς παγωμένη χωρίς όμως ποτέ να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Η Χώρα αυτή είναι η Νάρνια , την οποία πλέον κυβερνά η Λευκή Μάγισσα (γνωστή σε όλους ως Τζάντις από το πρώτο βιβλίο).Κι ενώ κάθε ελπίδα έχει εξανεμιστεί , ένας παλιός μας γνώριμος επιστρέφει για να φέρει τη σωτηρία στη χώρα αυτή. Δε θα είναι όμως μόνος του , αφού σύμφωνα με μια παλιά προφητεία , όταν εμφανιστούν δύο γιοι του Αδάμ και δύο κόρες της Εύας τα πράγματα θ' αλλάξουν.


  Το δεύτερο βιβλίο που είναι εξίσου καλό με το πρώτο μας παρουσιάζει νέα πρόσωπα που εμφανίζονται στη Νάρνια , η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα μαγικά πλάσματα είναι πιο πολλά σ' αυτό το βιβλίο , πράγμα που το κάνει περισσότερο μυθικό. Μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο καλό και το κακό , από τη μία το λιοντάρι και από την άλλη η μάγισσα , βουτηγμένη στη μνησικακία. Ωραίοι διάλογοι , μεγάλες δόσεις περιπέτειας , ένα βιβλίο που εγγυάται στιγμές απόλαυσης στους αναγνώστες. Τα ζώα εδώ όχι μόνο μιλούν αλλά ζουν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Γενικά όλο το μυθιστόρημα είναι ένα ζωντανό παραμύθι που σίγουρα θα ξετρελάνει παιδιά κάθε ηλικίας , αλλά και τους γονείς τους. (περιττό να πω ότι οι γονείς μου με έπεισαν να δω την ταινία)


  1. Το Χρονικό της Νάρνια - ο ανεψιός του μάγου
  2. Το Χρονικό της Νάρνια - το λιοντάρι η μάγισσα και η ντουλάπα
  3. Το Χρονικό της Νάρνια - το άλογο και το αγόρι του
  4. Το Χρονικό της Νάρνια - ο πρίγκιπας Κασπιανός
  5. Το Χρονικό της Νάρνια - ο ταξιδιώτης της Αυγής (ετοιμάζεται παρουσίαση)
  6. Το Χρονικό της Νάρνια - ο ασημένιος θρόνος
  7. Το Χρονικό της Νάρνια - η τελευταία μάχη
 
The Chronicles of Narnia - The Lion , the Witch and the Wardrobe
The Chronicles of Narnia - The Lion , the Witch and the Wardrobe
The Chronicles of Narnia - The Lion , the Witch and the Wardrobe
The Chronicles of Narnia - The Lion , the Witch and the Wardrobe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)