Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Αφιέρωμα : Το Χρονικό της Νάρνια

  Πολλοί από σας ίσως έχετε δει κάποιες ή και τις τρεις ταινίες που φέρουν τον τίτλο "Το χρονικό της Νάρνια" και αρκετοί ίσως παραξενευτείτε όταν σας πω ότι οι ταινίες αυτές είναι μια ακόμη περίπτωση μεταφοράς από βιβλίο στον κινηματογράφο. Οπότε , θα μου πείτε , η πρώτη ταινία : Το λιοντάρι , η μάγισσα και η ντουλάπα είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με τ'άλλα δύο σίκουελ να ακολουθούν! Κι όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα... Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Τα βιβλία είναι εφτά και αν τα διαβάσουμε με τον τρόπο που εκδόθηκαν από τον Κ. Σ. Λιούις πριν από περίπου μισό αιώνα θα έχουν την παρακάτω σειρά :

(υπογραμμισμένα τα βιβλία που έγιναν ταινίες)
  1. Το λιοντάρι , η μάγισσα και η ντουλάπα
  2. Ο πρίγκιπας Κασπιανός
  3. Ο ταξιδιώτης της αυγής 
  4. Ο ασημένιος θρόνος
  5. Το άλογο και το αγόρι του
  6. Ο ανεψιός του μάγου
  7. Η τελευταία μάχη
Η σειρά με βάση το νόημά τους όμως είναι διαφορετική! : 
  1. Ο ανεψιός του μάγου
  2. Το λιοντάρι , η μάγισσα και η ντουλάπα
  3. Το άλογο και το αγόρι του
  4. Ο πρίγκιπας Κασπιανός
  5. Ο ταξιδιώτης της αυγής
  6. Ο ασημένιος θρόνος
  7. Η τελευταία μάχη
  Ο συγγραφέας αφού ερωτήθηκε γι'αυτό απάντησε ότι η πρώτη γραφή έγινε το 1938 και ήταν πολύ διαφορετική από την τελική μορφή του έργου , το 1949 , που ακολουθήθηκε και στους επόμενους τόμους. Και μόνο τότε ο Λιούις , γυρίζοντας πίσω , θέλησε να αναζητήσει την αρχική καταγωγή της Μάγισσας ,της Ντουλάπας - του Φανοστάτη. Από την αναζήτηση αυτή γεννήθηκε ο "Ανεψιός του Μάγου" που αποτελεί κλειδί ολόκληρου του έργου. 
  
  Σύντομα θα δημοσιεύσω κριτική για το πρώτο βιβλίο της σειράς "ο ανεψιός του μάγου"

4 σχόλια:

  1. για να πω την αλήθεια το είχα παρατηρήσει ότι η σειρά των βιβλίων ήταν διαφορετική από τα σίκουελ των ταινιών αλλά δεν ήξερα τον λόγο! Πιστεύεις ότι έπρεπε να είναι στην σωστή σειρά ή βγάζει και έτσι νόημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι βγάζει κι έτσι νόημα , αν και δημιουργούνται κάποια κενά. Έτσι όταν διάβασα τον ανεψιό του μάγου (έχοντας δει την πρώτη ταινία) σκεφτόμουν : α , αυτό εξηγεί το τάδε γεγονός που είδα στην ταινία! Οπότε αν τα διαβάσεις με τη νοηματική σειρά μάλλον θα τα καταλάβεις καλύτερα! Δεν ξέρω είναι και πως τα θες εσύ! :) Έχεις δει τις ταινίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω δει τις 2 πρώτες την τρίτη θα την νοικιάσω κάποια στιγμή...αλλά έχω διαβάσει το βιβλίο που βασίστηκε στην 2η ταινία και μπορώ να πω πως υπήρξαν αρκετές διαφορές οπότε ίσως να διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία με την σωστή σειρά για να καταλάβω καλύτερα! Ευχαριστώ για την βοήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι νομίζω πρέπει να βγήκε σε dvd
    καλό διάβασμα! θα τα ευχαριστηθείς σίγουρα! :)
    Και φυσικά δεν κάνει τίποτα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)