Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ο ψεύτης παππούς

  Ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία της Άλκης Ζέη είναι ο ψεύτης παππούς που κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις Κέδρος. Έχει μεταφραστεί και στα γαλλικά (θα δείτε εικόνα παρακάτω) Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα γιατί ήταν το πρώτο βιβλίο της Άλκης Ζέη που διάβασα και ήταν αυτό που με μύησε στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων της.
  Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε : Ένας αλλιώτικος παππούς κι ένας δεκάχρονος εγγονός, ο Αντώνης. Ο παππούς, συνταξιούχος ηθοποιός, γύρω στα ογδόντα, πληθωρικός σε συναισθήματα, γνώσεις και εμπειρίες και με ιδιαίτερες συνήθειες, εξάπτει τη φαντασία του Αντώνη με τις ιστορίες που του διηγείται από τη ζωή του. Όλα αυτά του Αντώνη του φαίνονται τόσο υπερβολικά και απίστευτα που αναρωτιέται: αλήθεια, ψέματα;
Μια τρυφερή σχέση παππού και εγγονού με φόντο τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου μέσα από τα γεγονότα αναδεικνύεται η προσπάθεια του αγοριού να κατανοήσει τον παππού και να τον κάνει να νιώθει περήφανος για κείνον.
Ένα καθαρογραμμένο και ευχάριστο μυθιστόρημα με μερικές αναφορές στο Μάη του '68 στο Παρίσι. Το ελπιδοφόρο μήνυμα του βιβλίου είναι ότι κάποιος πεθαίνει μόνο όταν τον ξεχάσουμε και όχι όταν απομακρύνεται η ψυχή του. Ακόμη ο ρατσισμός θίγεται σ' αυτό το βιβλίο , όπως και το τι νιώθει ένα παιδί όταν δεν δύναται να ικανοποιήσει τους γύρω του. Πολύ ανθρώπινο βιβλίο , μιλάει καθαρά για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων μιας κοινωνίας. Εξαιρετικές και οι εικόνες της Φωτεινής Στεφανίδη, στολίζουν τα ήδη υπέροχα κείμενα.

Άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη
 
 
 
η γαλλική μετάφραση
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)