Επιστρέφω λοιπόν με μία αισθηματική ταινία , η οποία όμως δε στέκεται μόνο στην επιφάνεια , αλλά διεισδύει στις σκέψεις και τις ανησυχίες των εφήβων πρωταγωνιστών στο δρόμο τους προς την ενηλικίωση. Αυτή είναι η Flipped ή στα ελληνικά Πρώτη Αγάπη , σε σκηνοθεσία του Rob Reiner. Η ταινία έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο της Wendelin Van
Draanen.
Πρωταγωνιστές : Madeline Carroll, Callan McAuliffe, Rebecca De Mornay,
Anthony Edwards, John Mahoney
Όταν πρωτογνωρίζονται η Τζούλι μένει γοητευμένη από την ομορφιά του και ο Μπράις ενοχλημένος από τη συμπεριφορά της. Δικαιολογημένα , αφού είναι μόλις εφτά χρονών. Παρ' όλα αυτά σε όλα τα χρόνια του δημοτικού η Τζούλι προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρεθεί όλο και πιο κοντά στα εκθαμβωτικά του μάτια και ο Μπράις προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τον περίεργο και ενοχλητικό (κατά τη γνώμη του) χαρακτήρα της. Τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή στο γυμνάσιο , όταν οι πρωταγωνιστές κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς την ωρίμανση. Πρώτα η Τζούλι θα συνειδητοποιήσει ότι το αγόρι δεν ανταποκρίνεται στις φαντασιώσεις και τις προσδοκίες της κι ύστερα ο Μπράις θα καταλάβει πόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή είναι η προσωπικότητα του κοριτσιού και θα προσπαθήσει να της δείξει με κάθε τρόπο το πόσο άλλαξε. Μια χαλαρή αισθηματική ταινία που τοποθετείται στη δεκαετία του 50' και 60'.
Το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι Να άλλη μια ρομαντική ταινία. Προτείνω να μην την αντιμετωπίσετε μ' αυτόν τον τρόπο. Ναι , εντάξει το κύριο θέμα είναι η ιστορία αγάπης , αν μπορεί να το πει κανείς έτσι. Εκτός απ' αυτό όμως υπάρχουν τόσα άλλα να προσέξεις.
Καταρχήν ο χαρακτήρας του κοριτσιού είναι καταπληκτικός. Δημιουργεί μια ξεχωριστή σχέση με ένα μεγάλο σφένδαμο που υπάρχει στη γειτονιά της στον οποίο σκαρφαλώνει και θαυμάζει την υπέροχη θέα. Για μένα το δέντρο αντιπροσωπεύει περισσότερα , καθώς τη βοήθησε να ωριμάσει και να βλέπει τον κόσμο με άλλο μάτι , να μη μένει στην επιφάνεια των ανθρώπων.
Έπειτα γνωρίζουμε το θείο του κοριτσιού που είναι νοητικά καθυστερημένος (δεν ξέρω και πως να το πω σωστά). Οι αντιδράσεις του κόσμου και οι παρεξηγήσεις είναι αναπόφευκτες , αφού ο ρατσισμός υπάρχει παντού.
Ακόμη βλέπουμε το πόσο διαφορετικές είναι οι οικογένειες των δύο παιδιών. Από τη μία οι γονείς της Τζούλι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (εν μέρει και λόγω του θείου που προανέφερα) αλλά πασχίζουν να δώσουν καλή ανατροφή στα παιδιά τους και από την άλλη οι γονείς του Μπράις , και ειδικά ο πατέρας που συμπεριφέρεται ρατσιστικά και διπρόσωπα και περνά αυτή τη συμπεριφορά και στα παιδιά του.
Μου άρεσε ο τρόπος αφήγησης. Μία το αγόρι και μία το κορίτσι αφηγούνται κάποια γεγονότα που συμβαίνουν και στους δύο από τη β' δημοτικού ως και τη β' γυμνασίου και έτσι ξέρουμε τι ένιωσαν και τι σκέφτηκαν και οι δύο κάθε φορά. Καλύπτει όλα τα ερωτήματα και εμβαθύνει όλο και περισσότερο στην ψυχολογία των παιδιών , αν και συχνά καταντάει κάπως κουραστική η επανάληψη (όμως η αλλαγή της οπτικής γωνίας το αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό).
Η ταινία γενικά δε διαφέρει πολύ από το βιβλίο. Οι περισσότερες εκφράσεις είναι ακριβώς οι ίδιες που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο. Οι ηθοποιοί παίζουν αρκετά καλά.
Γενικά είναι μια απλή ταινία που όμως δεν είναι για όλα τα κοινά. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα αρέσει σε παιδιά και νεαρούς εφήβους , αλλά μάλλον δύσκολα θα την παρακολουθήσει κάποιος μεγαλύτερος , εκτός αν είναι σε φάση που αναπολεί τα νεανικά του χρόνια και τα πρώτα του σκιρτήματα.
Το εξώφυλλο του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία Flipped |
Την είδα πρόσφατα και μπορώ με ειλικρίνεια να πω ότι είχα πάρα πολύ καιρό να δω τόσο καλή ταιναί. Δεν ήξερα ότι βασίζεται σε βιβλίο αλλά δεν μου κάνει εντύπωση που είναι τόσο καλή πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή βασίζεται σε βιβλίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε σχέση με τα φτωχά και επαναλαμβανόμενα σενάρια που υπάρχουν είναι a breath of fresh air να βλέπεις τέτοιες ταινίες.
Την προτείνω κι εγώ ανεπιφύλακτα :)
Βλέπω ότι σου άρεσε η ταινία και χαίρομαι που ανατρέπεις τη θεωρία μου ότι απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους μόνο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να μη συμφωνήσω σ' αυτό που λες , ότι δεν έχει καμία σχέση με άλλες ταινίες γεμάτες κλισέ και επαναλήψεις.
Έκανα ένα update με το εξώφυλλο του βιβλίου ;)
Γενικά δεν έχει πολλές διαφορές , όπως αναφέρω πολλά στοιχεία του σεναρίου είναι παρμένα ολόκληρα από το βιβλίο.
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ίσως ότι το βιβλίο αφηγείται την ιστορία στη δεκαετία του 90' και μετά , ενώ η ταινία στις δεκαετίες 50-60.