Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ


  Δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία σχετικά με τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Η αλήθεια όμως είναι ότι γνωρίζω αρκετά και κάθε φορά που μαθαίνω κάτι σοκάρομαι ακόμη περισσότερο...
Πριν από μια βδομάδα λοιπόν διάβασα το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ που λίγο πολύ όλοι έχουμε ακουστά. Πρόκειται για ημερολόγιο που γράφτηκε από την Εβραία Άννα Φρανκ ενώ η ίδια και η οικογένειά της κρύβονταν από τους Γερμανούς.


  Ας δούμε περιληπτικά την ιστορία της Άννας Φρανκ, καθώς και την κατάσταση που επικρατούσε στην εποχή της:

  Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε το 1929. Η οικογένειά της μετακόμισε από τη Γερμανία στην Ολλανδία για να διαφύγει τους αντισημιτικούς νόμους του Χίτλερ.
Κατά τον Χίτλερ στην ανώτερη φυλή ανήκαν ξανθοί ψηλοί Άριοι. Γι’ αυτόν οι Εβραίοι ήταν η κατώτερη μορφή ανθρώπινου όντος. Με την εκλογή του Χίτλερ οι Εβραίοι έχασαν πολλά από τα δικαιώματά τους, καθώς και εκδιώχθηκαν από αξιώματα, τη δικαιοσύνη, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία.
Οι Εβραίοι δεν μπορούσαν να συχνάζουν σε πάρκα, λουτρά, εστιατόρια, δημόσια κτίρια κλπ.
Τον Ιούλιο του 1942  η αδερφή της Άννας, Μάργκοτ, κλήθηκε από τα Ες Ες και γι’ αυτό η οικογένεια κρύφτηκε πιο γρήγορα απ’ ό,τι σχεδίαζε, σε κάποια δωμάτια του κτιρίου που στέγαζε το γραφείο του πατέρα Φρανκ μαζί με άλλη μία οικογένεια και αργότερα έναν ακόμη Εβραίο συγκάτοικο.
Το 1944 η κρυψώνα εντοπίστηκε και η οικογένεια Φρανκ στάλθηκε στο Άουσβιτς, ένα από τα πιο απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης της εποχής όπου εξοντώθηκαν δύο εκατομμύρια Εβραίοι κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Χίτλερ. Η μητέρα πέθανε στο στρατόπεδο, ενώ οι δύο κόρες της, η Άννα και η Μάργκοτ πέθαναν από τύφο. Ο πατέρας, Ότο Φρανκ είναι ο μόνος από τους ανθρώπους της κρυψώνας που κατάφερε να επιζήσει του πολέμου, από γύρισμα της τύχης.

Ξεκινώντας αυτό το βιβλίο είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Όλο και κάτι γνώριζα από την ιστορία της Άννας Φρανκ και ακόμη περισσότερα από την εξόντωση των Εβραίων. Ήξερα ότι δε θα υπάρχουν εκπλήξεις και αγωνία, μιας και μιλάμε για ημερολόγιο και μάλιστα που περιγράφει την καθημερινότητα 8 έγκλειστων ανθρώπων, σαν ριάλιτι δεν ακούγεται; Και πράγματι δεν είναι αυτά που αναζητάς σε τέτοιου είδους βιβλία. Έτσι έπρεπε να επικεντρωθώ στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες διαταράσσονται. Στη συγκατοίκηση εμφανίζεται ο πραγματικός εαυτός του καθενός, τα κρυμμένα πάθη και τα προβλήματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καυγάδες είναι αναπόφευκτα μέρος της ρουτίνας.
Κάτι που με εξέπληξε όμως στο μεταξύ ήταν και η ωριμότητα της Άννας ως προς το γράψιμο και τη φιλοσοφική της σκέψη. Η κοπέλα στα 13 με 14 της είχε ήδη αναπτυγμένη την κρίση, τόσο που δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι όσα διάβαζα είχαν γραφτεί από ένα έφηβο κορίτσι.
Έχω δει και παράσταση με το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, όμως είχαν παραλειφθεί φυσικά τεράστια κομμάτια από το ημερολόγιο.
Αν δεν έχετε πολλές γνώσεις σχετικά με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και μάλιστα σχετικά με τους Εβραίους, το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι μια καλή αρχή.
Diary of a young girl - μεταφρασμένο στα αγγλικά

2 σχόλια:

  1. Είχα διαβάσει το βιβλίο στην εφηβεία και με είχε συγκλονίσει. Η ματιά της, ο τρόπος που έγραφε. Ήθελα κι εγώ να κρυφτώ μαζί της. Περιτττό να πω ότι έκλαιγα με λυγμούς στο τέλος.
    Δεν είναι συγκλονιστηκές οι φωτογραφίες της και το χαμόγελο της; Ευτυχώς που σώθηκε το ημερολόγιο. Είναι ένα τεράστιο δώρο για την ανθρωπότητα.
    Εννοείται πως το συστείνω ανεπιφύλακτα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. DaisyCrazy χαίρομαι που πέρασες από το blogάκι μου :)
    Συμφωνώ απόλυτα! Το ημερολόγιό της είναι πράγματι ένα δώρο για την ανθρωπότητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου και τη δική σου γνώμη! ;)